Data
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, ediția a IX-a, este organizată sub Înaltul Patronaj acordat de instituțiile prezidențiale din Republica Moldova și din România.
Pentru al patrulea an consecutiv, Președinta Republicii Moldova, Doamna Maia Sandu, de comun acord cu Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, au acordat Înaltul Patronaj Prezidențial Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care se va desfășura în acest an, în perioada 10-22 septembrie, la Chișinău.
„Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este încă un pod peste Prut, care ne apropie și mai mult, este un moment în care celebrăm relația tot mai strânsă dintre Chișinău și București, inclusiv în această zi importantă pentru toți românii care sărbătoresc 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Pe lângă faptul că este principalul partener politic și economic, România este cel mai puternic avocat al nostru în Uniunea Europeană și în procesul de asigurare a păcii și bunăstării la noi acasă,” a scris, cu acest prilej, Doamna Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este un eveniment „care marchează comuniunea de istorie, limbă, cultură și aspirații europene dintre România și Republica Moldova,” se menționează în comunicatul de presă de pe site-ul Președintelui României, Domnul Klaus Iohannis.
Suntem onorați și plini de speranță să știm că arta și cultura sunt prioritare în politica de la Chișinău și București. Faptul că un eveniment cultural are privilegiul de a se afla în atenția Președinților Republicii Moldova și României este un model de consens și de acțiuni comune și pentru alte instituții, în vederea sincronizării unor procese din domeniul artelor și industriilor creative la ritmul european și, totodată, este un mesaj puternic de încurajare pentru oamenii de artă și pentru consumatorii de artă, cetățeni din cele două state, că se fac eforturi la cel mai înalt nivel diplomatic pentru a menține și aduce pacea și pentru a dezvolta un nivel de viață demn, în care libertatea și accesul la cultură sunt o normalitate.