Data
Pentru al treilea an consecutiv, invitatul special al Reuniunii este Teatrul Național Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev, cu spectacolul „Beztalanna” de Ivan Karpenko Karyi, regie: Ivan Uryvskyi, în data de 20 septembrie, ora 19:00, Sala Mare, a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Piesa Neisprăvita este cea mai populară opera dramatică a unuia dintre fondatorii teatrului profesionist ucrainean, actorul, regizorul și dramaturgul Ivan Karpenko-Kary. Totodată, piesa face parte din patrimoniul național cultural. În centrul poveștii e un triunghi amoros Varka –Hnat – Sofia. Relația lor este povestea principală a dramei. Cu toate astea, autorul propune o versiune complexă, aprofundată a înțelegerii și scufundării în tema eternă a Dragostei. Dragostea este un har dat aleșilor. Ea va exista atâta timp cât există Viața, Omenirea și Lumea…
La edițiile precedente, a VII-a și a VIII-a, din 2022 și 2023, Teatrul Național Academic Dramatic în numele lui „Ivan Franko” din Kyiv a impresionat și emoționat profund publicul cu spectacolele „Coriolanus” de Shakespeare, în regia lui Dmytro Bogomazov și cu „Vrăjitoarea din Konotop” de Hryhorii Kvitka-Osnovianenko, în regia lui Ivan Uryvskyi. Curajul și energia actorilor ucraineni precum și determinarea lor de a lupta pentru libertate și idealurile europene au trezit admirația și respectul publicului.
În contextul războiului din Ucraina, în care se dau bătălii sângeroase pentru teritorii și pentru dreptul oamenilor de a fi liberi, în care se confruntă două lumi, două modele de viață – cel bazat pe democrație și drepturile omului și cel bazat pe dictatură și putere militară,
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este o reuniune a oamenilor de creație și a consumatorilor de artă, a oamenilor liberi, prin care ținem să reafirmăm dorința și voința noastră de a rămâne parte a lumii libere, ne propunem să consolidăm legăturile existente între cele două maluri ale Prutului, să ne asigurăm că avem cât mai multe ancore culturale de rezistență profundă în spațiul Comunității Europene, să conectăm cât mai mulți spectatori și consumatori de artă la valorile democratice și la oportunitățile oferite de civilizația occidentală.